Collectie

De door de Stichting-LTM beheerde collectie omvat, naast 3 historische bussen, ook een grote variëteit aan foto`s, archiefstukken, uniformen en andere attributen welke tot de kerncollectie behoren.

Onze beide bewaard gebleven LTM bussen luisteren naar de bijnaam “Bolramer”. Dit hebben deze markante bussen te danken aan hun parabolische ( bolle ) voorruit wat  een Nederlandse vinding was.  Deze parabolische voorruit verhoogde in hoge mate het zicht in het donker voor de chauffeur door reflectie van de binnenverlichting tegen te gaan, met name van de felle Tl-verlichting welke toen een noviteit was.

Deze bussen zijn in eerste instantie gebouwd de combinatie Leyland ( motor en aandrijflijn ) en Werkspoor ( opbouw / carrosserie ), naderhand ook door andere carrosseriebouwers als Verheul en Den Oudsten. Motor en aandrijflijn zijn bij alle gebouwde Bolramers afkomstig van het Engels-Nederlandse Leyland. Dit type bus is in productie geweest van 1953 tot 1967. In totaal zijn er bijna 1000 Bolramers gebouwd gedurende deze periode, waardoor we eigenlijk kunnen spreken over een “Standaard Streekbus” Dit type was in het gehele land in gebruik.

De LTM Bolramers verschilde met de andere in Nederland gebruikte Bolramers. Zo zijn ze iets langer ( 12 meter ) en zijn ze iets zwaarder gemotoriseerd ( 185 pk ).

Onze museumbussen maken deel uit van een serie van 14 bussen welke in 1966 aan de Limburgsche Tramweg Maatschappij zijn geleverd. Deze serie is gebouwd door carrosseriebouwer Den Oudsten uit Woerden, op basis van  een Leyland Chassis en techniek. Deze serie is ingedeeld binnen het LTM nummerschema als serie 6-129 t/m 6-142 en tevens als administratieve NS serie  NS 7570 – 7583. Dit omdat de Nederlandse Spoorwegen aandeelhouder  waren van de LTM. De serie werd afgeleverd in de, voor die tijd gebruikelijke, groene kleur. Vanaf 1974 werden de bussen gemoderniseerd en voorzien van de bekende “Streekbus Gele” kleur die vanaf die tijd door het hele land gevoerd werd ( alle stadsbussen waren van een wijnrode kleur voorzien ). Alle bussen verhuisde in1978 mee in het nieuw gevormde Verenigd Streekvervoer Limburg.

Onze Hermes 4887 Interliner maat sinds 2023 onderdeel uit van onze collectie. Zei vertegenwoordigd een van de laatste bussen welke zijn aangeschaft door OV-bedrijven voor de publiekelijke aanbestedingen. Daarnaast heeft ze jaren lang in het Zuid-Limburgse heuvelland dienst gedaan, waardoor waardevol voor ons historisch gedachtengoed.

LTM 6-132LTM 6-137Hermes 4887