Wie zijn wij?

De Stichting Limburgse Tramweg Maatschappij is eind 2020 opgericht uit de fundamenten van het Stadsbus Museum Maastricht / het Limburgs Bus Museum, welke vanaf 2015 tot 2020 heeft bestaan. Het SBM / LBM was uit haar jas gegroeid en tegelijkertijd werd de roep steeds groter om meer aandacht te besteden aan het erfgoed van de voormalige Limburgsche Tramweg Maatschappij. Mede door het verkrijgen van de oorspronkelijke LTM rechten en beeldmerken, werd besloten om de Stichting Limburgse Tramweg Maatschappij op te richten en gebruik te maken van alle ervaringen welke bij het SBM/LBM zijn opgedaan.

De Limburgsche Tramweg Maatschappij is een van de langst zittende OV-bedrijven in de provincie Limburg. Alle grote provinciale gebeurtenissen als de opkomst van de Limburgse mijnbouw en hiermee de transitie van agrarische naar industriële provincie, het uitbreken van de 2e wereld oorlog, de bevrijding hier van, de naoorlogse wederopbouw en de ondergang van de Limburgse mijnbouw hebben in de LTM consessie periode plaats gevonden.

Tijdens haar hoogtijdagen bediende de LTM de provincie Limburg met een uitgebreid bus netwerk, alsmede diverse stoom en elektrische tramverbindingen waarbij de tramverbinding Maastricht – Vaals dwars door het Zuid-Limburgse heuvelland  alsmede de speciale mijnwerkersbusdiensten tot de verbeelding spreken. De LTM heeft de provincie Limburg gediend van  1921 tot 1978 toen het, na 57 jaar, werd samen gevoegd tot het Verenigd Streekvervoer Limburg ( VSL ).

De Stichting Limburgse Tramweg Maatschappij wil deze tijden laten herleven. Niet als een statisch maar als een levend museum. Onze inmiddels 55 jaar oude bussen moet u beleven, ruiken, horen en voelen. Toen reizen geen noodzakelijk kwaad maar romantiek was en waar kan dat nou beter als in het Zuid-Limburgse heuvelland?

Op deze website leest u alles over de Stichting Limburgse Tramweg Maatschappij, ons materieel, onze projecten, wie we zijn en wat we doen. Wij wensen u heel veel lees plezier, en hopen u te mogen begroeten aan boord een van onze Limburgse museum bussen!